Choklad-och hallonmousse tårta
När Christoffer(min sambo) fyllde år förra helgen så kollade jag runt efter tårtor men hittade ingen som var som jag ville ha den. Så jag bestämde mig för att prova baka en själv. Tycker att det gick överförväntan trots att det inte riktigt blev som det var tänkt mig men den blev bra för att vara första gången nånsin som jag bakar en tårta. Dessutom gjorde jag tårtan helt själv från grunden (utom hallonmoussen). Gjorde till och med rosorna på tårtan helt själv :)


Ingredienser
Tårtbotten
3 ägg
3dl socker
1dl hett vatten
3dl vetemjöl
1 1/5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175º och blanda ihop ingredienserna till en smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 35 min.
Chokladmousse
200 g mörk choklad, 70%
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i fem minuter. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag.
Hallonmousse
2 påsar hallonmousse från fresta.
Följ anvisningarna på paketet.
Dela tårtbotten i mitten och bredd över hallonmoussen. Lägg sedan på locket till tårtan. Bredd sedan över chokladmoussen över tårtan, det får gärna vara ett tjockt lager. Dekorera sedan tårtan med hallon och marsipanroser.
/ Madeleine
Tårtbotten
3 ägg
3dl socker
1dl hett vatten
3dl vetemjöl
1 1/5 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175º och blanda ihop ingredienserna till en smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 35 min.
Chokladmousse
200 g mörk choklad, 70%
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i fem minuter. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ned dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ned äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden lätt, rör ut chokladen i del av grädden och vänd ner resten med stora, luftiga tag.
Hallonmousse
2 påsar hallonmousse från fresta.
Följ anvisningarna på paketet.
Dela tårtbotten i mitten och bredd över hallonmoussen. Lägg sedan på locket till tårtan. Bredd sedan över chokladmoussen över tårtan, det får gärna vara ett tjockt lager. Dekorera sedan tårtan med hallon och marsipanroser.
/ Madeleine
Kommentarer
Trackback